tisdag 12 november 2013

Löpteknik utbildning med Fredrik Zillén


Vill börja med och tacka för alla underbara kommentarer på min race rapport.
Värmer och läsa! :) 


Nu tänkte jag berätta om dagen efter Borås 6 timmars. Väckarklockan ringde tidigt för att vara en söndag. 06.45 steg jag upp ur sängen. Det var dags för  löpteknik utbildning i Göteborg med löpcoach Fredrik Zillén.
Kanske inte det mest optimala att springa ett ultralopp dagen innan men nu krockade det tyvärr lite illa, men jag tänkte att jag gör så gott jag kan. Benen kändes förvånansvärt pigga. Det som kändes ont var min stortå som var helt blå.

Framme i Göteborg möttes vi 6 i gruppen av en härlig Fredrik. Vilken pedagog, han strålade löplycka, man såg att han älskade det han gjorde. Vilket öga han hade på oss och vår teknik! 

Fredrik började med att filma vårt löpsteg, hur det såg ut idag. Mitt löpsteg efter ett 6 timmars lopp och utan någon coaching såg ut såhär. Jag flänger väldigt mycket med armarna. Är lite ihoptryckt i höften. Springer väldigt upprätt en tendens till bakåtlutad ibland. Lite jobbigt och se sig själv och hur tekniken ser ut. Men det är bara och jobba på att det ska bli bättre nu!Efter filmningen blev det övningar enligt Kalas Metoden som står för: 

Knän
Armar
Lodlinje
Avslappning
Svanskotan

Vi gick igenom varje del för sig och gjorde övningar. Grymma övningar och bra tips! Vi sprang fram och tillbaka där på parkeringen och Fredrik varvade teori med praktik och coachade oss fram.

Jag hade så otroligt kul och benen var med mig. Lärde mig massor och för varje steg jag tog och för varje tips jag fick så kändes det bättre. Vi fick också tips på hur vi snabbast tar en backe och hur vi tar en nerförsbacke bäst. 

Dagen avslutades med en filmning igen. Där vi skulle springa med tekniken som vi fått lära oss.


Nedan ser ni filmningen. Mindre bakåtlutad som jag har en tendens att springa och mindre krängande. Bättre flyt. Fick till en perfekt fotisättning. Det jag ska tänka vidare på är vinkeln på lodlinjen och gärna lyfta händerna något kortare för bättre armpendel. Jag är supernöjd med utbildningen och jag vill bara ha mer nu!! Riktigt skoj!! Tack Fredrik för en grym och lärorik dag!

Jag kommer absolut att tänka vidare på KALAS metoden, försöka introducera den lite i taget för att kunna springa snabbare och mera effektivt! Göra av med mindre energi per steg!!

Snider nya planer infför 2014... kanske blir det ett ultra år, vi får se! :) 13 kommentarer:

 1. Tycker du springer himla fint och lätt. Jag skulle se ut som en elefant bredvid dig ju! Min löpteknik skulle verkligen behöva ses över! :)

  SvaraRadera
 2. Sprang lite som du 2010 och då fick jag också en blodblåsa på stortån (Månkarbo marathon). Du ser i och för sig lätt och smidig ut när du springer, det syns att du tränar mycket, men den rejäla hälstämplingen ger väldigt mycket bromskraft i löpningen. Tänk också på att hålla överarm och underarm i 90 grader och röra armarna disciplinerat utmed kroppen, men undvik att händerna går framför kroppens mittlinje. Det finns enormt mycket att vinna på en inslipad löparekonomi, kolla gärna på videon från Vintermarathon i år med Jonas Buud in action, han bara dansar, dansar och dansar, och vinner på 2:25! Bäste svenske löparen alla kategorier!

  SvaraRadera
 3. Aldrig hört talas om kalas-metoden, intressant läsning! Lyxigt med löpcoaching :)

  SvaraRadera
 4. Hej Lina! Vill bara skicka en hälsning till bästa spinninginstruktören alla kategorier. Spinningen på Inpuls är numera mindre utmanande och något tråkigare sedan du flyttade. Jag saknar dig!! Lycka till med allt! Kram Petra J

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh tack fina Petra! Jag saknar er otroligt mycket, bästa inpulsspinngänget! Hoppas vi ses igen! Kram lina

   Radera
 5. Åh va kul! Hur kan man ta del av den kursen!? Skulle gärna gå den med? Du har ett väldigt fint löpsteg tycker jag, flyger fram :-D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är teamsnabbare som har kursen. Fredrik zillen var på besök i Gbg. Annars håller han till i Sthlm. Håll koll på hemsidan ifall han kommer neråt igen! Teamsnabbare.se :)

   Radera
 6. Du är ju nästan galen! ;) Lät som en kanondag! Kul att se att det blir bättre, för det syntes! Såg skrämmande lätt ut trots dina 6 timmar! Du är riktigt grym!

  SvaraRadera
 7. Snyggt jobbat. Jäkla skillnad på filmerna.

  SvaraRadera
 8. vilken energi du har! dagen efter ett lopp vill jag mest ligga i soffan och fika, och suga på lopp-karamellen! men du kanske tog en sådan dag sen istället!

  SvaraRadera
 9. Ultra år, tufft! Kul att ha nya mål. Du fortsätter väl med tri-träning ändå?

  SvaraRadera
 10. Åh, låter både grymt roligt och grymt givande!
  Ha en fin helg nu!

  SvaraRadera
 11. Roligt med ny kunskap. Man vågar ju nästan inte tänka på vad mycket det finns att lära sig! Tack för ett bra inlägg.

  SvaraRadera