tisdag 23 juni 2015

Race-Rapport Maleryd Triathlon Sprint Varberg


I lördags körde jag två riktigt tuffa träningspass med intervallkörning i cykel och simning och hade väl bestämt mig att jag inte skulle köra triathlon sprintern i Varberg MEN sakta kom suget på kvällen...

Klart jag ska köra, får inte vara rädd att prova något annat. Sprint är verkligen en mardrömsdistans för mig. Där är det bara ALL IN som gäller och mjölksyran ska spruta. Jag gillar mera långt, länge, behagligt tempo.

Maleryd sprint triathlon distanser tävlingsklass: 750 m simning. 2 mil cykel. 5 km löpning. 

Vacker publiknära tävling.

Cykelbanan 4 varv. kuperad med några riktigt sega backar och tekniskt svåra svängar 
Löpningen 4 varv längs med strandpromenaden och runt Varbergs fästning 



Jag gillar utmaningar och på söndagen stod jag RACE READY med min rosa pärla. 
Bra att öva växlingar tänkte jag och få till ett riktigt bra träningspass.
Fjärilar i magen.Startfältet var proppat med duktiga killar och tjejer. 




Hämtade ut nummerlapp och checkade in cykeln. Hjälmen på cykeln, racebältet likaså, skorna på plats och "bara" att hoppa i. Allt check för att bytena ska bli så smidiga som möjligt. Jag är inte van att ha prylarna vid cykeln, är mer van vid växlingspåsar som man får hämta som på Ironman, men bra och öva på båda delar då det är olika vid tävlingarna.

Vid informationen sa de att vattentemperaturen var 15 grader, men hörde lite spridda skurar att det egentligen var 13 grader. Burr!!!

Lite nervösa triathleter i växlingsområdet 

foto Andreas Holmström

Vi traskar ner mot starten som går vid Barnens strand precis vid varmbadhuset i Varberg. Klockan 13.00 startar vi i tävlingsklassen. Jag går ner i vattnet och känner hur kylan greppar tag om mina fötter, jag fortsätter att gå ut och tänker blöta ner hela mig., det är lika bra att börja vänja kroppen.

Simmar några tag och det är kallt om ansiktet, härdas, bara och härdas nu Lina.

Klockan börjar att närma sig 13 och jag ställer mig i startfållan. Två sim mössor tänker jag ha på mig för att försöka hålla lite värme. På med min rosa badmössa från Mallis först sen på med den vita som vi fått nu men det går verkligen INTE. Mössan korvar sig och bara hoppar av, stressen när det bara är några futtiga minutrar kvar. Som tur är står Per och Lena bredvid och ser att jag behöver hjälp så de får båda hjälpa mig på med mössan och sen sitter utrustningen på plats precis innan startskottet går.

Alla står spända och det är helt knäpptyst i fållan sen går skottet och vi alla springer iväg. Jag hoppar mig fram i vattnet, dyker, hoppar, det är grunt i början innan jag lägger mig ner och börjar simma.

Det är STÖKIGT. Andas, fokusera på att INTE få panik, det är ben, fötter, armar precis överallt och jag känner mig instängd. Länge sen en simning kändes såhär jobbig. Försöker hitta utrymme, luckor för att kunna börja andas normalt och hitta någon rytm i simmet. Vet inte hur många kallsupar jag får och vevar mig framåt.

Kommer jag ens framåt? Jag ser en stor massa framför mig och tänker att jag simmar sjukt dåligt just nu, hittar inget bra flyt alls. Kommer till första bojen och rundar sen och tar sikte mot nästa. Vid bojen blir det fruktansvärt igen. Kämpa. Ny energi ta mig framåt. Du är stark i draget det är vad jag tänker. Rundar den andra bojen och sista biten in till rampen där simmar jag för första gången helt ostört och får njuta lite.

foto Nina Gradin


Klättar upp på rampen och funderar på hur lång tid det tog, har ingen klocka på mig men tippar ingen vidare simtid.

I efterhand vet jag nu att simningen på  750 meter tog mig 13 min. Med tanke på hur simningen kändes så är jag supernöjd med den tiden.

Flåset är högt och nu börjar löpningen 400 meter bort till växlingsområdet, full fart fram med andan i halsen. Stenarna på asfalten gör ont på fötterna men det är bara och kuta på, blir glad av hejarropen jag får.

Foto Nina Gradin


Foto Nina Fischer

Väl inne på växlingsområdet försöker jag ta mig ur våtdräkten så fort jag bara kan och det går bra. Hoppar i nummerlappen och sätter på mig min nya hjälm, öronen hamnar lite snett men det rätar ut sig sen :) Provar för första gången att cykla UTAN strumpor så jag tar på mig skorna direkt. Tar tag i min pärla och skyndar mig ut. Växlingen tar mig 1 min 16 sek. Här finns nog lite tid att kapa för en oerfaren sprintare som mig som är van vid liiiite lugnare byten, inte riktigt denna hets.

Cykelbanan börjar i en riktigt brant backe så det är bara och ta sats och kämpa sig uppför men jag har kommit på att jag verkligen gillar backar, det är här jag känner mig stark och det går lätt uppför och känns som att jag mer cyklar om än blir omcyklad :) Helt tvärt emot vad hur det annars brukar vara.

Många som hejar längs med banan och skriker mitt namn. Det är fantastiskt roligt och ger bra med pepp, energi och glädje.

Foto Trillelv

Cykelbanan ska köras 4 varv. När första varvet nästan är slut kommer jag till växlingsområde igen och där kör jag FEL. Hamnar helt snett till vänster och blir stoppad och får stanna cykeln och gå över trottoarkanten för att komma till rätt sida av vägen där jag ska cykla. ÅH jag skämdes, haha men så kan det gå och tur att det inte hände något speciellt utan jag kunde fortsätta direkt, men ÄNDÅ! :) Hornen växte lite i pannan och jag blev mera taggad att köra hårdare.

Trycket i låren fanns där. Jag kände mjölksyran komma, andningen var flåsig, helt rätt Lina, det är så du ska känna på cykeln just nu. Ta i det bästa, det bästa du kan just nu!

Vacker cykling längs med strandpromenaden!

foto Nina Gradin

Christer Lindfors

foto Christer Lindfors

foto Nina Fischer 

Fokus på tramptagen. Varven gick och nu var jag inne på mitt sista varv och jag kände mig ruggigt nöjd med min cykling. Jag utmanade och det höll hela vägen. Jag tror detta måste varit min bästa cykling någonsin.

4 varv varav

1a varvet 31.41 snitt 
2a varvet 33.35 snitt
3e varvet 33.79 snitt 
4e varvet 33.38 snitt 

18 km 33 min. 

Jag höll ihop cyklingen väldigt bra och jämnt på varven. Styrkan fanns där och mitt självförtroende på cykeln växte lite grann. När jag kom in på växlingsområdet så låg jag på 5e plats.

Växlingen mellan cykel till löp brukar vara den växlingen som går snabbast. Ställ tillbaka cykeln i stället och byta skor, det ska väl inte vara så svårt? I söndags va det där jag blev mest frustrerad tror jag.

Inga sockar på fötterna utan jag skulle alltså springa mina 5 km barfota i skorna. Det som händer när jag ska sätta på mig skorna är att sulan börjar att korva sig så jag inte får ner foten. Knöligt, jag får göra om och det händer samma sak igen, jag tappar massa tid och blir så galen!!! Sedan får jag kramp i tårna så jag ställer mig och hoppar upp och ner i ren ilska, hoppar ut krampen, det går väl? Aldrig hänt mig förut.

Tillslut så hamnar sulan rätt på ena foten men den andra får jag springa med helt knölig och det gör ont vid varje steg bara och bortse från det nu. Där tappade jag min 5e plats.

foto Christer Lindfors

Ut på löpningen med en ond fot vid varje steg och ganska så möra ben efter cyklingen. Bara och hålla ut! 4 varv runt fästningen sen är det klart! Jag går in i min bubbla och fokuserar. Tempo i benen är det som gäller nu. Jag blir glad över alla hejarrop jag får och det ger mig så mycket kraft till benen så att jag orkar att härda ut.

Löpningen går fyra medsolsvarv (1180m/varv=4720m) runt Varbergs Fästning

Mina varvtider min/km :

Varv 1.  03.27
Varv 2.  04.09
Varv 3.  04.03
Varv 4.  04.01

Trodde inte att min löpning skulle gå så bra som den gjorde. Jag har knappt sprungit några intervaller på senaste men ändå fanns det fart i benen. 4720 meter på 19 min :)

foto Jani Lassila

foto Nina Fischer

foto Nina Fischer

foto Christer Lindfors 


Lycklig när jag vet att jag är inne på sista varvet och får springa in i mål! :) 

foto Nina Gradin


Glada triathleter i mål! :) 



Jag blev totalt 6a. Jag förbättrade alla mina tider från förra året vilket känns superkul. 

Min totaltid blev 1 h 9 min. 
Jag är glad att jag ställde upp och körde, det var sjukt jobbigt men riktigt roligt! :) 

TRIATHLON HÖG! 


NU väntar VM i Motala på lördag. Jag är nervös, tån är fortfarande blå men det ska nog gå :) 

3 kommentarer:

  1. Härlig läsning, jag log flera gånger:)
    Du är grym, jag blir helt fascinerad av dina löptider!

    SvaraRadera
  2. Du är grym! (Som vanligt!) :)

    SvaraRadera