torsdag 21 maj 2015

Race-Rapport Ironman Mallorca 70.3 SIMNINGEN


LÖRDAG 9/5 RACE DAY 

Såhär såg jag ut på bananEfter en ganska så god nattsömn ( vaknade några gånger är inte helt bekväm att sova borta ) ringde klockan strax efter 5 och jag och Nina hoppade upp ur sängen. Snacka om fjärilar i magen. Frukosten är kämpig att få ner i magen, lätt illamående, det är tidigt på morgonen och har ingen stor lust att äta men vet att jag måste. All energi är viktig idag. Kör ett glas resorb också, det pratas om värme upp mot 30 grader idag.

Hoppar i tävlingssuiten och flätar håret. Flätan brukar ge mig tur hoppas så även idag. Jag är laddad och ser fram emot en härlig dag. Efter X-antal toabesök är vi på väg ner mot stranden, mot Alcudia och växlingsområdet för att kolla grejerna en sista gång, pumpa däcken, och lägga ner energin vi ska ha på cykeln Jag kör med UmaraSports  i mina flaskor och tänker att det plus 2 bar ska räcka på cyklingen.

Växlingsområdet kokar. Man kan verkligen känna spänningen och bubblan som ligger över Alcudia. Alla går i sin egna värld. Det är en magisk morgon, solen håller på att stiga upp och den klarblå himlen vi ser på morgonen kommer bestå hela dagen. Toalettköerna börjar att bli långa och vi ställer oss för är redan kissnödig igen.

Smörjer in oss lite här och var med vaselin så att våtdräkten ska gå lättare att få av och för att undvika skav som den kan ge i nacken. Halva våtdräkten är på och vi promenerar ner till stranden där starten ska gå.

Starten är indelad i olika grupper, tjejerna först, och vår grupp startar direkt efter proffsen 08.05. Det är mycket folk på stranden och man kan känna nervositeten och upprymdheten som är där. Jag går ner i vattnet och blöter ner mig och simmar några tag. Det känns bra i simkroppen och vattnet är härligt.

Känner in stunden och suger åt mig den rakt i hjärtat.
START

Proffsen simmar iväg med en väldig fart. Jag och Nina går till starten in i fållan. Minuterna tickar på och speakern säger att det nu är 3 min kvar till start. Jag ställer mig ganska långt fram, har två tjejer framför mig, känner att mitt självförtroende vad gäller simmet har blivit bättre så jag vågar. Jag känner en känsla av att jag vill simma snabbt idag. Jag har simmat samma sträcka i bassäng på runt 34 min någonting, så under 35 min vill jag komma tänker jag, det är en dröm.

All simträning som jag gjort de senaste månaderna, jag vill se vad den träningen har gjort med mig. Träningen har varit upplagd på ett helt annat sätt än vad jag brukar köra med mycket intervaller. Jag är spänd och se vad jag kan göra.

2 min kvar till start. Glasögonen är under simössan, mindre risk att någon sparkar av dem. Det pirrar till i magen, en del av mig vill vända om en del av mig vill komma iväg och starta bästa dagen. Nervöst!

1 min kvar till start. Jag hoppar till lite. Taggar igång. Kom igen nu. Tro på dig själv! Simma för tusan så bra som du kan. Sekunderna tickar på och plötsligt så springer vi iväg från stranden. Jag når vattnet, springer en liten bit ut sedan dyker jag i. Kör lite tarzansim i början, med huvudet över vattenytan för att se vart jag ska ta vägen och för att hitta lite lucka såhär i början. Lite panik känsla med allt folk omkring. Lugna dig, sansa, andas, fokus på dig själv. Vattnet är salt, otroligt salt så kallsuparna är inte goda.
Efter några metrar hittar jag mitt sim och tänker på teknik och på att våga ta i. Bojarna är lätta att se så vägen framåt är enkel. Jag hittar stundtals fötter att ligga bakom, det bubblar och hjärtat mitt dunkar jag är iväg.  Fokuserar på hur det känns i kroppen. Jag försöker hitta den där känslan som när jag och Jani simmar tillsammans, då jag verkligen tar ut mig själv, hur trött brukar jag känna mig för det är vad jag vill idag, jag vill utmana mig på simmet och simma det allra bästa jag kan idag för jag älskar vattnet. Det är här jag njuter!

Jag hamnar i en liten grupp som jag följer efter. Det känns bra. Ser att tjejerna framför mig sparkar ordentligt med fötterna, jag sätter fart med min benspark detta gäng vill jag inte lämna. Vi simmar fort! Jag blir inspirerad av tjejerna framför mig. De är snabba och simmar riktigt bra. Känner mig euforisk, fokuserad, inte tappa takten, framåt. Glider fram i vattnet, här och nu, här och nu, det är vad jag tänker.

Bojarna passeras och jag börjar att se uppgången, redan tänker jag. Har inte hunnit börja frysa eller bli kissnödig, detta är nog den bästa simupplevelsen jag någonsin haft.

Simmar så långt in som jag bara kan innan jag ställer mig upp och springer den sista biten i vattnet. Kollar klockan och den visar 30 min.

30 MIN? Herregud ser jag fel? Det kan nog inte stämma eller? Jag vågar knappt tro att det är sant. Leendet på läpparna kommer och jag känner en total glädje och lyckorus som sköljer över hela kroppen. Sträckan mellan stranden och växlingsområdet är lång, så det tar en stund att springa till cykeln men det gör inget jag är så glad.

1900 meter simning 30 min. Låg på 11e plats i min age group efter simmet :) Så nöjd!!! 


Simmet är det bästa jag gjort. Dagen kunde inte starta bättre! 
Dags att hoppa på min rosa kärlek med positiva känslor i kroppen, mot bergen! 


5 kommentarer:

 1. Grymt bra simmat!
  Efter att ha läst din blogg ett tag, så hade jag önskat att du vågar skriva om dina målsättningar inför lopp/tävlingar. Det hade varit roligt att höra inför lopp vad du hoppas på. Det verkar alltid som du är nöjd med allt du gör (vilket du ska vara) men för att utvecklas måste man våga sätta upp mål och våga misslyckas. Det känns ofta som om du håller på dina målsättningar för att sedan bara skriva om det går vägen.
  Men jag tycker att du är en otrolig kämpe som tar dig igenom dina utmaningar. Våga bara sätta mål och våga misslyckas, så kommer du utvecklas mer!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Angelica! :) Jag förstår precis vad du menar! Jag är väldigt dålig på att själv sätta målsättningar med mina lopp och min träning, är lite rädd att det ska förstöra glädjen jag känner för träningen om jag sätter upp mål men samtidigt så vet jag att det är vad jag kanske behöver om jag vill jag förbättras, frågan är om jag vill :) Jag är tyvärr lite dålig på att tro på mig själv vad gäller lopp och vad jag kan göra. Så det handlar nog mycket om att jag inte vet själv, i min simträning ex så kör jag intervaller men kollar sällan på vad jag har för tempo när jag kör, det borde jag bli bättre på så jag har lite koll :) Så mycket därför jag inte skriver om målsättningar, för att jag inte tänkt själv på innan vad jag skulle kunna göra. Men absolut skulle jag kunna bli bättre på det :) Ska tänka på det! :)

   Radera
  2. Tack för ditt svar och roligt att läsa hur du tänker.
   Med alla dina fina resultat så borde du har ett bra självförtroende.
   Hoppas att din sommar blir riktigt bra och att du njuta ordentligt när du är i Motala!

   Radera
 2. Å nu är jag så nyfiken på cyklingen! Vilket sim du gjorde, obegripligt snabb :-)

  SvaraRadera