onsdag 24 juli 2013

Vänja sig vid kylan?!


45 min simning klarade jag.... hur vänjer man sig vid kyla? Går det?

Idag blev det simning på simstadion. Där är det en hyfsad uppvärmd bassäng, det var lite småkyligt i luften på morgonkvisten. Jag brukar alltid simma med våtdräkt där på grund av 1. för att vänja mig vid att simma med våtdräkt inför tävling 2. för att jag fryser så lätt.
 
Idag vågade jag utanför gå utanför bekvämlighetszonen. Jag körde hardcorestilen ( utifrån mig ) och simmade utan våtdräkt. Tänker att jag kanske kan vänja kroppen vid kyla på det sättet och göra så att jag fryser mindre?
 
När jag hoppade i var det kallt. Försökte andas lugnt och jobba upp värmen. Det gick förvånansvärt bra. Värmen kom, det blev lite kallt om armarna efter den stund, de började få gåshud. Men resten av kroppen kändes okey. Kroppen kändes så fri och lätt utan våtdräkt, armtagen gick bättre. Simningen kändes hur bra som helst. Vilket flow!
 
MEN ju längre tiden gick började kroppen kännas kall. Åh vad jag blir arg på att jag fryser så lätt. Kalmarsund är skräcken. Förra året tappade jag känseln i hela kroppen och tänkte att jag skulle bryta tävlingen för att jag frös så mycket...
 
Hoppas att min nya våtdräkt är varmare så att simningen i kalmar blir en behagligare upplevelse.
 
 
Efter simningen körde jag styrketräning för mage och rygg. Är lite ledsen över att jag har "glömt bort" styrketräningen, som är en viktig del i träningen. Det var väldigt skönt att köra lite styrka igen.
 

I love tri :)

11 kommentarer:

 1. Åh, jag vet precis vad du menar. Jag är så sjukt frusen, även med våtdräkt. Körde triathlon-träning igår och simningen funkade inte alls... Minns vissa damer i Vansbro som bara smorde in sig i vaselin och simmade i baddräkt. Brr. Våtdräkt med värmeslingor vill jag ha!

  SvaraRadera
 2. jobbigt att du fryser så mkt! ;(

  SvaraRadera
 3. Ussch så tråkigt att du fryser så. Jag är ju av den sort att jag simmar i endast baddräkt oavsett (även om jag ska införskaffa en våtdräkt till nästa sommar). Fryser gör jag väldigt sällan om ens någon gång. Har inte uppleva en enda gång i år att kylan påverkar mig.
  Tror att vi bara upplever kylan olika ( jag gillar ju att träna i regn och snö/kyla också), men en sak som du kanske kan göra är att värma upp på land före du hoppar i? Uppvärmning med pulshöjande övningar så att kroppen är varmare från start?
  Sen ett tips till är att våga testa vintersim i vinter.
  Jag badade isvak utan bastu före/efter flera gånger i vintras och tränade på att andas normalt i kallt vatten. Kroppen vande sig även att klara kylan. De sista gångerna kunde jag simma i flera minuter utan att påverkas alls.
  Vintersimningen har fått min köldgräns att pressas ännu lite längre bort tror jag. För vansbro var inga problem alls. Även om det är 3 km i 16 gradigt vatten utan våtdräkt.
  Men som sagt, vi är nog alla olika?
  KRAM och lycka till Lina!

  SvaraRadera
 4. Brrr! Jag känner igen mig, är ofta alldeles blå om läpparna efter. Det för ont i hela kroppen, ända in i märgen. Hoppas dräkten håller dig så varm som det bara kan gå i Kalmar <3 kramar

  SvaraRadera
 5. Tror tyvärr att vissa fryser lättare än andra, hur fort man än simmar. Tur du får ha våtdräckt

  SvaraRadera
 6. Uff, då är de lite som med mig. Jag blir blå och vit efter ett litet tag i kallt vatten. Min kropp stängs av på något sätt. Vaselin eller annan fetare salva brukar hjälpa lite.

  SvaraRadera
 7. Hur många grader har det varit i Kalmarsund de år du kört? Jag har än så länge inte bekymrat mig över vattentemperaturen, mer över att drunkna, bli översimmad, tappa glasögon mm.
  /Helena V

  SvaraRadera
  Svar
  1. 19 grader var det förra året, det får gärna bli över 20! :) simningen är lite jobbig i starten, detta år simmar jag nog med glasögonen innanför mössan då de åkte av mig förra året. Nästa helg blir det nog 3 dagars passet som du skrev om :) tänkte denna helg men jobbar tyvärr söndag så då går det inte men ska försöka hinna med det nästa helg och hoppas att det inte är för tätt inpå! Kör du denna helg som kommer? :)

   Radera
 8. Jag vet inte vad du körde med för våtdräkt förra året men den du har köpt nu är riktigt bra! Med lite tur sp håller den dig varm alla kilometrarna.

  SvaraRadera
 9. Jag kommer inte kunna köra precis som "schemat" utan får göra min egen variant på upplägget. Ska till landet imorgon och då passar jag på att cykla dit (12,5 mil). På lördag ska jag bort men hoppas få till simningen. Kommer köra hela distansen men uppdelat på 3-4 dagar beroende på vad jag hinner med. Ska sätta mig ner och göra en plan :-).
  20 grader låter bra tycker jag! Kör du två badmössor eller en? Jag ska testa med glasögonen innanför jag med. Sen måste jag få till det med kläder, mina Assos skaver, ska testa med tri.dräkt på långpasset imorgon (dock ej tvådelad, hm).
  Lycka till med det brutna passet, jag följer dig!
  /Helena V

  SvaraRadera
 10. Om du ska prova att köra med dubbla badmössor så försök få in lite luft mellan dessa. Detta hjälper mer än man tror!

  SvaraRadera